Gewichtsverlies, Lifestyle

15 minuscule aanpassingen die je sneller gewicht doen verliezen

Wanneer je wil afvallen en meer wil bewegen, vergeet dan de uithongerdiëten en de marathontrainingen. Onderzoek toont aan dat kleine passen, en niet de grote sprongen, blijvende resultaten teweeg brengen. Verschillende proefpersonen brachten een kleine aanpassing in hun wekelijkse voedings- en/of bewegingspatroon aan. Het ging telkens om een verandering die ze konden volhouden, zoals extra water drinken of vijf minuutjes per dag extra wandelen. Ze werden vergeleken met personen die een klassiek en streng afslankingsprogramma volgden.

15 minuscule aanpassingen die je sneller gewicht doen verliezen

Na vier maanden waren de resultaten niet min. Ze waren dubbel zoveel buikvet verloren dan de mensen die het traditionele dieet volgden. Hun taille was 2,5 keer meer verminderd in omtrek. Hun gewichtsverlies was maar liefst vier keer groter. Het geheim? Geleidelijk aan kleine veranderingen in je levensstijl kun je je hele leven volhouden. Een alles-of-niets-dieet daarentegen is lastig en ongenietbaar en kan daarom alleen maar tijdelijk zijn. Meer nog: nadien heb je nood aan een troosteetbui.
Test het zelf uit en verander ondertussen ongemerkt je leven. Wij geven je 15 tips om meer te bewegen, minder te eten, er beter uit te zien en je simpelweg beter te voelen. Probeer er slechts een of twee per week in je dagelijks leven te integreren. Na verloop van tijd wordt het een gewoonte, die je je leven lang volhoudt en waar je je leven lang de resultaten van plukt.

1. Neem pen en papier
Hou een dagboek bij van alles wat je eet en hoeveel je ervan eet. Wanneer je nauwgezet opschrijft, wat er allemaal achter je kiezen verdwijnt, zul je beter in staat zijn om controle over je eetgedrag te krijgen en te behouden. Al snel zul je merken dat je nog maar een half uur geleden gesnoept had of dat je op onregelmatige tijdstippen eet of dat je maaltijden overslaat en nadien de honger stilt met ongezonde dingen. Al deze inzichten zullen je helpen om je eetgewoonten bij te sturen en regelmaat in je maaltijden te stoppen. Het is bewezen dat mensen die een eetdagboek bijhouden meer en sneller resultaat hebben van een dieet, dan mensen die dit niet doen.


Error: Your Requested widget " enhancedtextwidget-3" is not in the widget list.
 • [do_widget_area sidebar-1]
  • [do_widget id="search-2"]
  • [do_widget id="text-2"]
  • [do_widget id="sociallyviral_recent_posts_widget-2"]
 • [do_widget_area widgets_for_shortcodes]
  • [do_widget id="enhancedtextwidget-3"]
  • [do_widget id="enhancedtextwidget-2"]
 • [do_widget_area wp_inactive_widgets]

  2. Sport tijdens de reclame
  Blijf bewegen tijdens het televisiekijken. Waarom zou je voor de TV gaan zitten? Je kunt ook op een matje voor de buis stretchen, touwtje springen, ter plaatse lopen, dansen … Alles wat je hart sneller doet slaan en waarvan je min of meer buiten adem geraakt, is goed. Gebruik de reclameblokken om even rond het huis te rennen of de trap een paar keer op en af te lopen. Als je al deze kleinigheden optelt, zul je versteld staan van hoeveel calorieën je verbrandt tijdens een avondje TV.

  3. Beperk de vetste voedingswaren
  Maak een top vijf van je favoriete voedingswaren met de meeste calorieën. Probeer het verbruik van deze voedingswaren geleidelijk aan af te bouwen. Als je bijvoorbeeld iedere dag een zak chips naar binnen werkt, probeer dan één dag in de week geen chips te eten. Als je hieraan gewend bent, kun je overgaan tot twee dagen in de week geen chips enzovoort. Doe dit met heel je top vijf, – geleidelijk maar consequent! – , tot je op één of twee zonden per week zit. Introduceer tegelijkertijd een gezonde vervanger, zoals aperitiefgroentjes of fruit. Doe het op dezelfde manier, maar dan omgekeerd: eerst eentje, dan twee, dan drie … En kijk ondertussen toe hoe de weegschaal de diepte opzoekt.

  4. Schrijf in op nieuwsbrieven
  Het is niet makkelijk om je leven te veranderen, zeker niet als je er alleen voorstaat. Mensen die wekelijks e-mails ontvangen met richtlijnen over wat wel en wat niet eten, oefeningen en bewegingstips, informatie over voedingswaren enz., worden als het ware aangemoedigd om te blijven volhouden. Ze krijgen ook inspiratie en brengen gemakkelijker afwisseling in hun nieuwe levensstijl, zodat het nooit saai wordt.

  5. Wandel vijf minuutjes extra
  Ga je ‘s morgens de krant uit de brievenbus halen? Wandel dan meteen een blokje om en maak er een vijf-minutenactiviteit van. Span je buikspieren op wanneer je op de bus staat te wachten. Buig door je knieën, wanneer je (alleen) in de lift staat (of moedig mensen aan om mee te doen). Er gaat zo veel tijd verloren op een dag. Elk verloren moment is een kans om gewicht te verliezen. Knijp hier en daar vijf minuten beweging tussen je dagtaken in en je komt al gauw aan een half uur tot 45 minuten per dag.

  6. Las mini-krachttrainingen in
  Of je nu met een dure lidkaart op een hip gymtoestel traint of je duwt je eigen lichaam tegen de zwaartekracht in, voor je spieren maakt dit allemaal niet uit. Het belangrijkste is dat je je spieren per oefening 60 tot 90 minuten lang vermoeit. Verlies dus geen tijd in het fitnesscenter, maar doe deze mini-workout gespreid over je dag: 10 keer hurken, 10 keer elke knie heffen, 10 push-ups, enz. Begin bij tien keer, maar drijf dit op, tot je vermoeidheid in je spieren voelt.

  15 minuscule aanpassingen die je sneller gewicht doen verliezen 2

  7. Trappenlopen
  Studies hebben aangetoond dat trappenlopen een bijzonder gunstig effect heeft op gewichtsverlies en gezondheid in het algemeen. We spreken niet alleen over de keuze tussen lift en trap, maar ook over het specifiek opzoeken van trappen. De trappenhal wordt je fitnesscenter. Een trap opgaan levert je meer op dan gewoon wandelen. Zoek je een bezigheid om een dood moment te vullen? Kijk eens of er een trap in de buurt is.

  8. Neem een stappenteller mee
  Net zoals je nooit het huis uitgaat zonder je mobiele telefoon op zak, maak je ook van je stappenteller een vaste metgezel.

  9. Maak zelf je lunchpakket
  Snel een broodje halen of een hapklare lunch over de middag? Niet doen! Een broodjeszaak of snackbar maalt niet om jouw gewichtsprobleem. Sta zelf in voor je middageten. Zo zie je toe op de hoeveelheid vet, zout en suiker in je maaltijd. Je vervangt wit brood door volkoren, mayonaise door een light dressing, gefrituurde kip door gegrilde enzovoort. Het smaakt even lekker en het bespaart je niet alleen kilo’s, maar ook geld.

  10. Hou je aan de 1-kilometerregel
  We nemen veel te snel de auto en spelen zo in de kaarten van obesitas. Bedenk hoeveel boodschappen je kunt doen op 1 kilometer van je deur. Schaf je een boodschappentrolley aan en een stevig paar schoenen en stap flink door. Woon je te ver van de winkels? Parkeer je auto op ongeveer een kilometer afstand en profiteer van de wandeling. Een matig fitte wandelaar doet 10 tot 15 minuten over 1 kilometer. Wanneer je terug bent van het boodschappen doen, heb je tegelijkertijd je aanbevolen dagportie beweging gehad.

  11. Kauw traag en bedachtzaam
  Kan je het snoepen niet laten? Pas dan deze strategie toe. Vooraleer je je favoriete snoepgoed in je mond stopt, neem één minuut de tijd het te bekijken, te besnuffelen en het beter te leren kennen. Bijt er dan een klein stukje af en laat dit in je mond rondgaan. Probeer heel bewust de smaak en de textuur te ervaren. Vraag je dan af of je nog meer wil. Is dit het geval, neem dan opnieuw een stukje en verorber het op dezelfde bedachtzame wijze. Ga zo verder en merk dat je na verloop van tijd genoegen zult nemen met een kleinere portie. Studies wijzen uit dat mensen sneller een gevoel van verzadiging hebben, als ze hun voedsel bewuster proeven, voelen en smaken.

  15 minuscule aanpassingen die je sneller gewicht doen verliezen 3

  12. Fruit moet je eten, niet drinken
  Verse vruchtensappen bevatten uiteraard veel vitaminen, maar fruit is meer dan alleen maar dat. De vezels, die ons metabolisme ertoe aanzetten om te verbranden, ontbreken in fruitsap. Bij het kauwen genereer je meer speeksel dan bij het drinken. Hierdoor krijgen je hersenen de boodschap dat het verteringsstelsel in gang moet worden gezet. Een hapje geeft je bovendien een groter gevoel van verzadiging dan een drankje.

  13. Laat je aanmoedigen
  Als het op lichaamsbeweging en sport aankomt, zul je langer volhouden en betere resultaten boeken, wanneer je sociale controle toelaat of, beter nog, samen sport met een vriend/vriendin. Spreek af om samen te wandelen, boodschappen te doen, te sporten, … Je zult minder geneigd zijn om op het laatste moment af te haken, want je hebt een afspraak gemaakt en kunt je partner niet in de steek laten. Maar ook simpelweg iemand laten weten wat je vandaag hebt gedaan en wat je niet hebt gegeten en daarvoor de nodige complimentjes en aanmoedigingen krijgen, kan helpen.

  14. Ga voor puur
  Een simpele kop koffie met een wolkje melk en zelfs een beetje suiker bevat veel minder calorieën dan de trendy geprepareerde koffie- en theebereidingen. Deze dranken hebben nog weinig te maken met de essentie van koffie of thee en kunnen praktisch beschouwd worden als een dessert in een kop. Je bent je ook niet bewust van de additieven, die je hierin aantreft. Hou het simpel, weet wat je naar binnen werkt en geniet van de pure smaken.

  15. Slaap je slank
  Het is bewezen dat slaaptekort een negatieve invloed heeft op lichaamsgewicht. Ga een uurtje vroeger onder de wol en je zult merken dat je stabieler blijft. Bovendien zul je meer energie hebben om te bewegen en om je goede afslankvoornemens vol te houden. Een sneeuwbaleffect dus, maar in de positieve richting.

  Pin It on Pinterest

  Share This