Voeding

Detoxdieet: 3 redenen en 3 tegenargumenten

Het detoxdieet belooft snel gewichtsverlies, het verwijderen van schadelijke stoffen, een verbeterde spijsvertering een meer energie. Toch hoeft detoxen helemaal niet nodig te zijn, kan het niet effectief zijn op lange termijn en kan het zelfs gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

detoxification-diets

Hier volgen de drie voornaamste redenen waarom mensen aan een detoxdieet beginnen met drie tegenargumenten.

1. Ik heb gewoon een “boost” nodig om gewicht te beginnen verliezen.
Dit is de voornaamste reden waarom mensen een detoxdieet volgen, maar een waarheid die we niet kunnen ontkennen is dat er bij een snel gewichtsverlies onvermijdelijk weer kilo’s terug bijkomen. Men neigt te denken dat een “boost” kan helpen om op de lange weg naar het ideale gewicht terecht te komen, maar al snel wijkt men van die weg af. Bovendien wordt door te weinig calorieën binnen te krijgen het metabolisme niet verhoogd, maar geblokkeerd. Je lichaam snakt naar voedsel en vroeg of laat komt het gewicht terug.


Error: Your Requested widget " enhancedtextwidget-3" is not in the widget list.
 • [do_widget_area sidebar-1]
  • [do_widget id="search-2"]
  • [do_widget id="text-2"]
  • [do_widget id="sociallyviral_recent_posts_widget-2"]
 • [do_widget_area widgets_for_shortcodes]
  • [do_widget id="enhancedtextwidget-3"]
  • [do_widget id="enhancedtextwidget-2"]
 • [do_widget_area wp_inactive_widgets]

  2. Ik moet mijn lichaam zuiveren van schadelijke stoffen.
  Eerst en vooral is “schadelijke stoffen” maar een vage benaming; ze zijn er in veel verschillende vormen en soorten. De algemene theorie is dat onze omgeving vele toxines bevat en dat onze lichamen zich er niet snel genoeg van kunnen ontdoen. Als dit echter echt waar was, zouden de meesten onder ons al dood zijn. Om de theorie te staven moeten toxinetheoritici in ons bloed voor en na de uitzuivering verschillen kunnen aantonen in leverenzymen, anti-oxidante vitaminewaarden, aluminiumspiegel en waarden van andere metalen.

  3. Ik voel me beter en energieker door een detoxdieet.
  Meer energie is een van de beloftes van het dieet. Maar als je je calorieëninname voor een lange periode beperkt, zullen je energielevels na verloop van tijd zeker dalen. Bovendien kan het zijn dat het energiekere gevoel veroorzaakt wordt door het placebo-effect: door er overtuigd van te zijn dat een detoxdieet voor meer energie zorgt, zal je je ook energieker voelen.
  Het is mogelijk je lichaam te zuiveren zonder een uitzuivering à la detoxdieet: door (bijna) altijd gezond te eten, genoeg te bewegen en te slapen, stress zoveel mogelijk te vermijden en sommige periodes fast food, koffie en desserts te laten staan.

  Pin It on Pinterest

  Share This