Lifestyle

Eet minder koolhydraten en val af door ketose

Ooit al gehoord van ketose? Het is een veelgebruikte term om af te vallen en is niets meer dan een metabool proces (stofwisselingsproces) waarbij er erg veel ketonen in je bloed zitten. Lees in dit artikel wat er hiermee eigenlijk wordt bedoeld.

Eet minder koolhydraten en val af door ketose

“Ke-wat?”

Normaal gezien halen we energie uit koolhydraten die we bijvoorbeeld via voeding binnenkrijgen. Koolhydraten zijn dus eigenlijk een brandstof voor de ontwikkeling van energie. Als je lichaam niet voldoende koolhydraten binnenkrijgt om energie op te wekken, heeft het een andere bron nodig. Zijn er dus geen koolhydraten meer, dan zal het lichaam overgaan op de verbranding van vet.

Als je dit lang genoeg gebeurt, ontstaat er een afvalproduct (ketonen), dat in je bloed terechtkomt. Als er grote hoeveelheden ketonen in je bloed terechtkomen, spreken we van een ketogene toestand, een reactie op de verandering in je eetpatroon.

Als je dus koolhydraatarme producten gaat eten, moet je lichaam op zoek naar een andere energiebron: je lichaamsvetten. Je lichaam zal zich vanzelf aanpassen zodat het lichaamsvetten voortaan als energiebron zal gebruiken.


Error: Your Requested widget " enhancedtextwidget-3" is not in the widget list.
 • [do_widget_area sidebar-1]
  • [do_widget id="search-2"]
  • [do_widget id="text-2"]
  • [do_widget id="sociallyviral_recent_posts_widget-2"]
 • [do_widget_area widgets_for_shortcodes]
  • [do_widget id="enhancedtextwidget-3"]
  • [do_widget id="enhancedtextwidget-2"]
 • [do_widget_area wp_inactive_widgets]

  Hoe werkt het?

  Er wordt aangeraden om de eerste twee weken zo weinig mogelijk koolhydraten in te nemen (maximum 60 gram per dag). Er zijn verschillende symptomen waaraan je kunt merken dat je lichaam zal beginnen met het verbranden van de eigen lichaamsvetten. Je kunt een vreemde smaak in je mond krijgen en last krijgen van een slechte adem. Gelukkig gaat dit snel weer over. Je zult ook na enkele weken merken dat je meer energie hebt en dat je vooral lichaamsvet rond de buik gaat verbranden.

  Ketose is niet ongezond omdat je eigenlijk gebruik maakt van een natuurlijk proces in je lichaam. Vroeger kregen we namelijk ook helemaal niet zo veel koolhydraten binnen. Ketose herstelt de balans in je cellen, waardoor ze minder gevoelig worden voor insuline. Je vetopslag zal dus ook afnemen en je zal bovendien minder last hebben van het bekende jojo-effect.

  Pin It on Pinterest

  Share This