Lifestyle

Eet trager om af te vallen

Alsmaar meer boeken en artikels raden aan om gewoon trager te eten om gewicht te verliezen. Maar is er al wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat trager eten effectief doet afvallen?

Eet trager om af te vallen

Uit een kleine studie blijkt dat je door traag te eten minder calorieën kan binnenkrijgen en dat je meer het gevoel krijgt vol te zitten na een maaltijd. Onderzoekster Kathleen Melanson had de leiding over het experiment: dertig vrouwen van 20-25 jaar met een gemiddeld gewicht kregen een grote kom pasta voorgeschoteld en moesten die een eerste keer snel opeten, en de tweede keer traag.

De eerste keer hadden ze op negen minuten 646 calorieën binnen, de tweede keer 579 in 29 minuten. Bovendien wisten de vrouwen te vertellen dat ze van na de eerste maaltijd tot een uur later meer honger hadden na de tweede maaltijd. Ze genoten meer van het voedsel toen ze er hun tijd voor namen. Tijdens de tweede maaltijd werd er ook meer water gedronken, wat bijgedragen kan hebben tot het gevoel voldaan te zijn.

Uit een andere studie (te vinden in het Amerikaanse tijdschrift Journal of Clinical Endrocrinology and Metabolism) bleek dat deelnemers die een half uur de tijd namen om ijs te eten, hogere niveau’s van darmhormonen hadden die een voldaan gevoel veroorzaken, dan deelnemers die ijs aten op vijf minuten.


Error: Your Requested widget " enhancedtextwidget-3" is not in the widget list.
 • [do_widget_area sidebar-1]
  • [do_widget id="search-2"]
  • [do_widget id="text-2"]
  • [do_widget id="sociallyviral_recent_posts_widget-2"]
 • [do_widget_area widgets_for_shortcodes]
  • [do_widget id="enhancedtextwidget-3"]
  • [do_widget id="enhancedtextwidget-2"]
 • [do_widget_area wp_inactive_widgets]

  5 tips om traag te eten:

  1. Eet bewust. Ga aan tafel zitten in plaats van voor TV of in de auto. Hou in de gaten hoe lang je erover doet om een maaltijd af te ronden.

  2. Leg je vork neer terwijl je kauwt en slikt. Praat met anderen tijdens de maaltijd. Je kan ook altijd eetstokjes gebruiken.

  3. Oefen erop meer tijd te spenderen aan een maaltijd. We zijn geneigd om ons te haasten omdat we nog zoveel andere dingen moeten doen, maar maak een schema en rek tijd uit om van voedsel te genieten.

  4. Stop even met eten halverwege de maaltijd, drink wat water en vraag jezelf af of je voldaan bent.

  5. Verander de manier hoe je naar maaltijden kijkt. Eet gezonder en probeer verschillende combinaties van smaken en texturen.

  Pin It on Pinterest

  Share This