Voeding

Negen producten die je ‘s morgens niet mag eten

Je hebt waarschijnlijk ooit al eens gehoord dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd is van de dag. Deze bewering is helaas grotendeels verzonnen. Hoewel ontbijt goed kan zijn voor sommige mensen, zouden andere mensen wel beter het ontbijt overslaan. Een ongezond ontbijt kan bovendien veel slechter zijn dan niets eten. Een gezond ontbijt bevat vezels, eiwitten en gezonde vetten dat je veel energie geeft en waardoor je sneller voldaan bent. Van een ongezond ontbijt word je dan weer loom, waardoor je meer risico hebt op gewichtsverlies en chronische ziektes. Lies hieronder meer over de tien producten die je ’s morgens beter niet meer eet.

2

Ontbijtgranen
Ontzettend veel mensen geloven dat ontbijtgranen een voedzame keuze zijn voor kinderen en volwassenen. Op de verpakking staat vaak dat de ontbijtgranen volle granen bevatten en dat ze een goede bron zijn van vitamine A en ijzer. Helaas bevatten ontbijtgranen slechts een kleine hoeveelheid volle granen en ontzettend veel suiker. Ook zijn de voedingsstoffen kunstmatig toegevoegd. Zelfs voedzame ontbijtgranen zoals muesli, dat haver bevat, zitten vol suiker. Als je te veel suiker in je lichaam hebt, heb je ook grotere kansen op obesitas, hartziektes en andere chronische gezondheidsproblemen.

Pannenkoeken en wafels
In het weekend eten veel mensen pannenkoeken of wafels. Beide producten bevatten bloem, suiker en melk. Hoewel ze meer eiwitten bevatten dan andere ontbijtproducten, zitten ze boordevol geraffineerde bloem. Veel onderzoekers geloven dat geraffineerde bloem kan leiden tot obesitas. Bovendien doe je vaak nog eens wat extra suiker of siroop op je pannenkoek of wafel, waardoor je kans hebt op diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes).


Error: Your Requested widget " enhancedtextwidget-3" is not in the widget list.
 • [do_widget_area sidebar-1]
  • [do_widget id="search-2"]
  • [do_widget id="text-2"]
  • [do_widget id="sociallyviral_recent_posts_widget-2"]
 • [do_widget_area widgets_for_shortcodes]
  • [do_widget id="enhancedtextwidget-3"]
  • [do_widget id="enhancedtextwidget-2"]
 • [do_widget_area wp_inactive_widgets]

  Toast met margarine
  Op het eerste gezicht lijkt toast met margarine een gezonde keuze als ontbijt. Het bevat geen verzadigde vetten en bovendien ook geen suiker. Toch is het een ongezond ontbijt, en dan wel om twee redenen:
  – Het bloem in brood is vaak geraffineerde bloem. Zoals eerder gezegd bevat geraffineerde bloem weinig voedingsstoffen en vezels. Omdat het veel geraffineerde koolhydraten bevat en weinig vezels, stijgt je bloedsuikerspiegel razend snel. Dat laatste zorgt er dan op zijn beurt weer voor dat je veel meer honger hebt en meer zult eten bij de volgende maaltijd;
  – Margarine bevat transvetten, de meest ongezonde vetten die je maar kunt eten. Verzadigde vetten kunnen vaak geen kwaad, maar onderzoek heeft aangetoond dat transvetten wel degelijk slecht zijn voor je lichaam. Ze verhogen je risico op ziektes.

  Muffins
  Ondanks hun gezonde reputatie, zijn muffins gewoon vermomde cakejes. Ze worden gemaakt van geraffineerde bloem, eieren en suiker. Het enige gezonde ingrediënt is suiker. Bovenop de muffin ligt er ook vaak nog een topping met suiker of chocolade, waardoor je nog meer suiker en calorieën opneemt.

  Fruitsap
  Fruitsap drinken is een van de slechte keuzes die je kunt maken als je wilt vermageren, minder wilt eten of de risico’s op chronische ziektes wilt verlagen. Sommige fruitdrankjes in de supermarkt bevatten eigenlijk weinig sap en zijn gezoet met suiker en siroop die veel fructose bevat. Te veel suiker verhoogt het risico op obesitas, diabetes type 2 en andere ziektes. Zelfs 100% puur fruitsap bevat veel suiker. Vermijden dus die fruitdrankjes!

  Broodroostergebak
  Broodroostergebakjes zijn ongetwijfeld een makkelijke prooi. Het is lekker, gemakkelijk om klaar te maken en ook nog eens heel snel klaar. Helaas zijn de ingrediënten niet zo gezond. Op de verpakking staat vaak dat de gebakjes gebakken zijn met echt fruit. Dit is slechts een poging om je te overtuigen dat broodroostergebakjes een voedzame ontbijtkeuze zijn. Bovenop het feit dat ze veel suiker en geraffineerde bloem bevatten, bevatten ze ook slechts een paar gram eiwitten. Een studie heeft aangetoond dat vrouwen die ontbijt eten dat 3 gram eiwitten bevat en 44 gram koolhydraten meer honger hadden en meer aten tijdens de lunch dan vrouwen die kozen voor een ontbijt met veel eiwitten en weinig koolhydraten.

  Boterhammen met confituur
  Boterhammen met confituur smaken eigenlijk meer naar een dessertje. Het is een ontbijt dat veel suiker en koolhydraten bevat, maar heel weinig vezels en eiwitten. Eet bijvoorbeeld enkel ’s zondags een boterham met confituur, maar zeker niet elke ochtend.

  Gezoete yoghurt zonder vet
  Een kom met Griekse yoghurt en bessen is een goed voorbeeld van een gezond ontbijt. Nochtans is een kom vetvrije gezoete yoghurt dat niet. Vele vetvrije yoghurts bevatten meer suiker dan een even grote hoeveelheid ijs.

  Muesli
  Je zou denken dat muesli echt gezond is, maar het is vaak niet gezonder een snoep. Ze bevatten veel suiker en slechts 1 tot 3 gram vezels. Verder bevat muesli ook heel weinig eiwitten, wat nog meer eens bewijst dat het eigenlijk een slechte keuze is om muesli te eten als ontbijt.

  Pin It on Pinterest

  Share This