Fitness, Lifestyle

Zo kom je aan een uur beweging per dag

Experten raden aan om gedurende een half uur tot een uur per dag matig intensief te bewegen om je gewicht onder controle te houden. Maar zeg nu zelf: wie heeft er op een normale weekdag de mogelijkheid om zomaar eventjes een uur lang aan sport te doen? Anderzijds zijn er tijdens de dag ook heel wat verloren momenten, die we al wachtend, al pauzerend of al overpeinzend doorbrengen. Ben je eventjes toe aan een pauze? Maak je hoofd leeg met een mini-workout. Sta je vol ongeduld op iets of iemand te wachten? Dood de tijd op een licht sportieve manier. Zo raak je zonder dat je het weet gemakkelijk aan een half uur tot een uur fitness per dag.

Vul je de lege momenten, dan deel je je tijd niet alleen efficiënter in, je bereikt ook betere resultaten op het gebied van fitheid en gewichtsverlies. Dit blijkt uit een studie over vrouwen en het effect van hun sportgewoonten op hun gewichtsafname. De proefpersonen die hun fitnessprogramma in blokken van 10 minuten opdeelden, hielden hun sportvoornemens langer vol en vertoonden na vijf maanden een groter gewichtsverlies dan de vrouwen die de voorgeschreven oefeningen in 20 tot 40 minuten aaneensluitend afwerkten. Een gelijkaardig onderzoek aan de universiteit van Virginia, waarbij zowel mannen als vrouwen werden gevolgd, leverde nog grotere inzichten op. De proefpersonen moesten gespreid over een week 15 keer 10 minuten lang fitnessen. Na 21 dagen bleek hun spierkracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit gelijk te staan met personen, die 10 tot 20 jaar jonger waren dan hen.

Zo kom je aan een uur beweging per dag

Deze sublieme resultaten zijn voornamelijk te wijten aan de volharding, die je beter aan de dag kunt leggen, wanneer je verschillende malen slechts 10 minuten sport, dan wanneer je je gedurende een langere, aaneensluitende periode volledig uitput. We moeten ons kunnen losmaken van het alles-of-niets-denken. Sla je eens een 10-minutensessie over, dan loop je ook niet met een schuldgevoel; wat je bijvoorbeeld wel zult hebben, wanneer je je enige sportieve uur van die dag volledig skipt. Je zelfvertrouwen groeit. Je doet je best om je volgende kans op beweging te grijpen. Hou wel in gedachten dat deze korte momenten je reeds bestaande sportroutine niet kunnen vervangen. Beschouw ze als een supplement.

En nu de praktijk! Hier vind je inspiratie met betrekking tot korte, min of meer intensieve bewegingsmogelijkheden, waarmee je een goed gevulde dag kunt doorspekken. We geven je 10 tips om zonder veel moeite wat extra calorieën te verbranden

 1. Ga je ’s morgens de krant uit de brievenbus halen, loop dan eventjes een blokje om. Zet er flink de pas in, want het is de bedoeling dat je een matige tot intensieve inspanning levert. De krant halen, duurt op die manier misschien vijf minuten langer, maar je eerste fitnessmoment staat al op de teller.
 2. Moet je tijdens het eten bereiden wachten tot het water kookt? Ga op armlengte van het aanrecht staan en steun met je handen op de rand. Laat je lichaam naar het aanrecht toe zakken en duw je weer af. Deze rechtopstaande push-ups bezorgen je sterkere armen, schouders en borstspieren.
 3. Leg je halters op de badkamer of naast je bed en gebruik ze gedurende 10 minuten vlak voor het slapengaan.
 4. Sta je je kinderen op te wachten aan de schoolpoort. Wandel stevig of jog de straat op en af tot ze buiten komen.
 5. Blijf tijdens de voetbaltraining van je zoon of dochter niet roerloos langs de kant toekijken. Stap of loop ondertussen rond het plein. Zo hou je je eigen conditie op peil en blijf je ondertussen supporteren.
 6. Wandel of fiets naar je werk of het station. Reken uit hoe lang je over deze afstand zou doen, al wandelend of al fietsend. Reken uit hoeveel tijd je wint door de auto te nemen. En bereken dan hoeveel je verliest door een parkeerplaats te zoeken. Trek je conclusies.
  Is de afstand te groot en moet je toch gemotoriseerd naar je werkplek? Waarom parkeer je je auto dan niet wat verder? Of stap een bushalte eerder af. Alle trucs zijn goed om een extra wandeling in te lassen.
 7. Ga je ’s middags uit lunchen en heb je nog wat tijd om na te praten. Blijf niet in het restaurant zitten, maar gebruik deze tijd om een blokje om te stappen, al babbelend met je al even sportieve collega’s. Wie gewapend met lunchbox of brooddoos naar het werk vertrekt, kan zijn volledige middagpauze benutten en al stappend eten.

Error: Your Requested widget " enhancedtextwidget-3" is not in the widget list.
 • [do_widget_area sidebar-1]
  • [do_widget id="search-2"]
  • [do_widget id="text-2"]
  • [do_widget id="sociallyviral_recent_posts_widget-2"]
 • [do_widget_area widgets_for_shortcodes]
  • [do_widget id="enhancedtextwidget-3"]
  • [do_widget id="enhancedtextwidget-2"]
 • [do_widget_area wp_inactive_widgets]
  1. Kies systematisch de trap en laat de lift links liggen.
  2. Ben je toch aangewezen op de lift, dan kun je tijdens de rit een aantal bescheiden, maar doeltreffende stretchoefeningen doen. Deze kun je trouwens ook doen tijdens alle momenten waarop je op iets of iemand staat te wachten.
   Strek je armen boven je hoofd uit. Probeer zo hoog mogelijk te reiken. Ga op je tenen staan en rek je zo ver mogelijk uit.
   Draai je schouders vijf maal naar voor en vijf maal naar achter. Eerst de ene, dan de andere en dan allebei samen. Hef je schouders op en laat ze weer zakken.
   Plaats je voeten evenwijdig met je schouders. Draai je hoofd van links naar rechts en terug. Kijk steeds zo ver mogelijk over je schouder, maar beweeg je schouders niet. Draai vervolgens je romp op dezelfde manier, terwijl je je bekken stil houdt.
   Plaats je voeten evenwijdig met je schouders. Trek je buik in en knijp je bilspieren samen. Voel de ontspanning in je onderrug.
   Zak door je knieën en kom terug recht.
  3. Ga tijdens het televisie kijken niet voor de buis zitten. Blijf bewegen en volg je favoriete show al stretchend, gewichtheffend of ter plaatse lopend. Gebruik de reclamebreaks om een blokje om te rennen of de trap een paar keer op en af te gaan.

  Verstop de afstandsbediening van je televisie en zap op de ouderwetse manier: uit je zetel opstaan, naar het toestel lopen en terug. Goed voor de verbranding van wat extra calorieën.

  Pin It on Pinterest

  Share This